Reflexen

Deze pagina is nog in ontwikkeling.

Bij 3 maanden kan een baby het hoofd omhoog houden. Dit gebeurt in een reflex.
Bij 3 maanden kan een baby het hoofd omhoog houden. Dit gebeurt in een reflex.

Sinds kort ben ik te weten gekomen wat de invloed kan zijn van niet geïntegreerde reflexen. In de 18 jaar dat ik voor de klas heb gestaan, heb ik nog nooit iets gehoord over de werking van reflexen. Ook op de Pabo heb ik hier niets over geleerd, en dat terwijl het de basis is van je ontwikkeling! Na jarenlang zoeken zijn we erachter gekomen dat onze dochter van 12 heel veel reflexen niet heeft geïntegreerd in haar lichaam. Hierdoor kan ze niet tot leren komen. Om mijn dochter te kunnen helpen ben ik een zoektocht begonnen om meer te weten te komen over de werking van reflexen. 

 


Als een baby wordt geboren zorgen primaire reflexen ervoor dat de baby zich kan gaan ontwikkelen. Reflexen zijn automatische bewegingen die worden geregeld door onze hersenstam, dit gebeurt dus allemaal onbewust. Als een baby niet wilt drinken, kun je bijvoorbeeld de handpalm masseren. In een reflex gaat het mondje dan open en dicht. Als je een baby neerlegt op de grond, dan zal in een reflex het hoofdje omhoog gaan. Op deze manier worden de nekspieren getraind. Dit gebeurt allemaal onbewust, zonder erbij na te denken. Zonder deze reflexen zou het kind niet overleven. Primaire reflexen zorgen dus voor overleving en bescherming. Ze vormen de start van de ontwikkeling van het jonge kind.

 

 

De reflexen ontstaan al in de baarmoeder. Het eerst reflex dat ontstaat is de terugtrekreflex. Het is het reflex dat ervoor zorgt dat het vruchtje gaat bewegen. In de eerste zes maanden gaan de reflexen over in bewuste bewegingen. De reflexen trekken zich terug in de hersenstam en blijven daar ongemerkt aanwezig. In geval van gevaar zullen de reflexen weer actief worden. Op deze manier kun je overleven in gevaarlijke situaties. In sommige gevallen verloopt de ontwikkeling niet helemaal zoals het is bedoeld en blijven de reflexen nog actief. Je kunt dan allerlei klachten krijgen zoals slechte concentratie, snel gefrustreerd zijn, visuele problemen, houterige motoriek, snel last van licht en geluid. Het leren komt dan ook niet op gang. Vaak zie je dat er veel gedaan wordt om de klachten te verminderen of te verhelpen, maar de echte oorzaak wordt niet aangepakt. 

 

Omdat ik zelf in de 18 jaar dat ik voor de klas heb gestaan nog nooit iets over reflexen heb gehoord, wil ik via deze site de werking van reflexen onder de aandacht brengen. Ik heb de ambitie om hier ook een cursus over te ontwikkelen, zodat andere leerkrachten weten waar ze op kunnen letten bij kinderen en wat ze in de klas kunnen doen om de kinderen te helpen. Wil je hierover op de hoogte gehouden worden, laat dan je naam en mailadres hieronder achter. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Algemene informatie over reflexen

Deze pagina is nog niet gereed

Wat zie je in de klas?

Deze pagina is nog niet gereed

Visuele problemen

Uit eigen ervaring weet ik dat niet geïntegreerde reflexen invloed kunnen hebben op je zicht. Dit kan klachten geven die lijken op dyslexie. 

Handige links

Er is heel veel informatie te vinden over dit onderwerp. Omdat ik zelf het overzicht niet meer had heb ik een selectie gemaakt van handige websites. Klik hieronder voor het overzicht.