Via Spotify kun je de podcast van Elke Mastwijk luisteren. Zij legt op een heel duidelijke manier uit wat de invloed kan zijn van niet geïntegreerde primaire reflexen.
Via de onderstaande sites over reflexintegratie kun je links naar diverse behandelaars vinden. Hieronder staat een link naar de site van mijn oud collega Marloes de Haan. Zij heeft mij gewezen op het feit dat we bij onze dochter haar ogen eens moesten laten controleren. Toen is het balletje gaan rollen! Binnenkort start Marloes haar eigen praktijk zodat ze nog meer kinderen kan helpen.
Op de onderstaande sites kun je informatie vinden over de werking van reflexen en de verschillende behandelmethodes.
Je kunt reflexen behandelen door middel van dagelijkse oefeningen. Deze methodes kun je vinden op de sites van de INPP, RMTi of Masgutova methode.
Er is ook een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten om de bewegingsinformatie van reflexen in het lichaam terug te programmeren. Dit gebeurt door lichte aanrakingen tijdens de behandeling.
Dit is de RPRM methode. Beide methodes zijn effectief en in principe voor iedereen geschikt. Ook zijn er via de sites behandelaars te vinden.
Op onderstaande sites kun je terecht als je meer informatie wilt over visuele dysfuncties.
Deze boeken gaan over reflexen en visuele problemen.
Prachtig Lastig, Carla van Wensen
Dit boek beschrijft de verbinding tussen de ontwikkeling van het kinderbrein en bewegen. Aan de manier van bewegen van het kind kun je zien waar het vastloopt, waarom het vastloopt en wat er nodig is om het makkelijker te maken voor het kind. Verschillende reflexen worden uitgelegd, ook worden er voorbeelden gegeven van oefeningen.
Primaire reflexen, Margaret Mulder
Dit boek geeft een beschrijving over wat primaire reflexen zijn en waardoor deze kunnen blijven storen. Ook wordt omschreven wat kinderen en volwassenen met ongeremde reflexen ervaren. Dit wordt duidelijk gemaakt aan de hand van een aantal casussen.
Eerst bewegen, dan leren, Sally Goddard Blythe
Bij een leerprobleem is er vaak sprake van een ‘motorische blokkade’. Het kind weet wel wat het moet doen of antwoorden, maar krijgt het niet op papier gezet. Deze leerling kan dus zijn volledige potentieel niet laten zien. In dit boek staan screeningstesten en ook een bewegingsprogramma die je kunt uitvoeren met kinderen.
Visuele informatieverwerking en leerproblemen, Roel de Groot en Hans van den Brink
Kinderogen moeten leren zien. Kinderen leren veel op school, maar buiten de school leren ze nog meer. Bij hun doen en laten spelen de ogen een belangrijke rol. Dit boek maakt de rol van de visuele informatieverwerking voor het verwerken van informatie (leren) duidelijk.